Konsten att inte förakta American Apparel,

 
American Apparel har blivit väldigt omskrivet på grund av sin sexism på senaste tiden. Onekligen befogat då deras skeva framställning av kvinnor är något som måste förändras. Helst nu. Sexismen är helt klart en stor del av deras framgång, men kom igen det går att göra det smartare än såhär. Under min tid i deras flaggskeppsbutik i London fick jag dessutom bevittna en hel del sjuka grejer inom företaget. Trots detta är merparten av mina kläder från just American Apparel. Varför?

Okej såhär. Klädindustrin idag är väldigt komplex och många gånger helt vedervärdig. Jag har slutat handla på H&M, Gina Tricot, Zara osv på grund av att det helt enkelt inte går att rättfärdiga. Det hjälper liksom inte att det är billigt när man är medveten om vilka skador det medför. Både ur en social och miljömässig aspekt. Jag köper numera kläder med följande punkter i åtanke:

Miljön. En integrerad tillverkningsprocess som sker under ett och samma tak och således i ett land är att föredra istället för att kläderna skickas kors och tvärs över jorden fram och tillbaka.
Socialt. Skäliga löner och humana arbetsförhållanden för fabriksarbetare. Genom att tillverka allting själva förkommer inget barnarbete, något som är vanligt inom många andra företag. Detta då leverantörer i sin tur har underleverantörer vilka inte går under några CSR-bestämmelser. Alls.
Nyheter och omsättningshastighet. Ett bestående sortiment där i stort sett samma plagg säljs år efter år. Detta istället för Gina Tricot-konceptet  "nyheter varje vecka" vilket bidrar till en sjuklig hets om att hela tiden köpa nytt.
Kvalitet. Bra kvalitet med kläder som faktiskt går att använda mer än en gång utan att det blir sjaskigt efter första tvätten.
Kopiering. Vet inte riktigt hur det är med detta hos just American Apparel men tycker det är för sorgligt med företag som kopierar designplagg rakt av. Har på riktigt intervjuat klädföretag som varit helt öppna med att de inte designar något själva utan bara kopierar av andra under deras "inspirationsresor". Ett klassiskt exempel på copy-företag är förslagsvis Modekungen.se där det kryllar av halvtaskiga designkopior.

Finns det överhuvudtaget klädmärken i AA's prisklass som uppfyller dessa punkter? Kom igen, hit me! Jag har ännu inte hittat något men det hade ju varit fantastiskt om det fanns. Det blir väldigt enformigt i längden att handla på ett och samma företag.
american apparel csr design fast fashion gina tricot h&m kopiering kvalitet miljö omsättningshastighet sexism tillverkningsprocess zara
9 kommentarer

Instagram i September,

 Några bilder från mitt september:
 
Hittade detta i en gästbok och visste liksom inte ritkigt hur jag skulle reagera Så fint/knäppt/roligt/sorgset på samma gång. Lovade att inte avslöja källan men det är alltså skrivet från ett barn till sin livs levande och friska mamma.
 
 
Köpte de här tjusiga New Balance-skorna. Kanske de bästa sneakersen jag haft ändå? Man tänker inte på dem alls de bara finns där nere någonstans under fötterna.
 
 
Linnéa firade födelsedag med fruktfest och Frederick gick all in och blev någon slags superhjälte med vattenmelonshjälm. Så roligt när han gjorde entré på festen och insåg att.. ingen annan var utklädd.
 
 
 
När jag och Josephine blir sysslolösa på jobbet försöker vi stilla vår rastlöshet genom att bredda våra arbetsuppgifter lite. Som till exempel att få infall och måla om lite i fotostudion.
 
 
Ramlade in i en origamimanifestation här i Malmö en dag och fick repetition i att vika origamifåglar. Jättebra för jag hade precis glömt bort hur man gör. Och så fick man fika också. Malmö <3 <3
 
 
Jag och Frederick hittade billiga portobellosvampar och gjorde portobelloburgare med pebresalsa och hembakat hamburgerbröd. Mmm-mm så gott.
 
 
Avslutade månaden med det här lilla höjdarköpet. Älskar att skinnet är så pass mjukt att man slipper genomlida en massa skoskav för att gå in dem.
0 kommentarer

KÖPENHAMN,


Igår åkte jag till Köpenhamn med den här fina. Har bara varit där en gång sedan vi flyttade till Malmö så det kändes lite som att det var på tiden.
 
Fryser alltid alltid i Köpenhamn så laddar med våra största halsdukar men det är sjukt varmt för att vara slutet på Oktober så de åker av ganska snabbt.
 
Här är jag. Den här flätgrejen är min bästa frisyr när man inte pallar tvätta håret eller hålla på så mycket. Flätar håret lite löst och "uppåt" kvällen innan sedan är det bara att korsa dem över huvudet och fästa med hårnålar. 
 
 
Spontanköper lite vikta pizzaslices som vi går och knaprar på.
 
 
 Fina caféer.
 
 ♠♠♠
 
 
Åker lite hiss upp till den stora Hay-butiken. 
 
Sådär spännande efter att ha tittat på deras prylar i fyra-fem butiker redan. Men fint ändå.
 
Köper en fin klänning på Cos. Är lite kluven till den butiken överlag. Försöker undvika fast fashion-kedjor rent genrellt pga usla tillverklingsförhållanden, kopiering, konsumtionshets, dålig kvalitet etc och eftersom Cos är en del av H&M-koncernen faller de på sätt och vis inom den ramen. Dock får det faktum att deras kläder håller relativt hög kvalitet väga över i det här fallet.
 
 När vi blir lite trötta av handlande och vandlande går vi in på Hotel Chocolat.
 
 <3
 
Blir bjudna på choklad medan vi står i kö och sedan beställer vi chokladcappucciono och chokladte. Väldigt gott och chokladigt. Sedan kommer vi på att vi absolut måste äta middag nu på en gång. Gör ett halvhjärtat försök att spontanhitta en bra restuarang kring Ströget vilket går sådär. Vi kollar igenom lite nedskriva tips och tar oss i kragen och går till Köttbyn istället.
 
Efter lite guidning och förmaningar om att undvika Istedgade hamnar vi på Mother för att äta stenugnsbakad pizza. Wowow. Har fått någon knäpp pizzadille på senaste tiden.

 Mmm-mm. Så himla gott. Sedan bestämmer vi att Köpenhamnsresan är slut och köper med oss billigt vin och sprit och åker hem till Sverige igen. Älskar att bo så himla nära Danmark.
 
6 kommentarer
Real Time Web Analytics